Porlezza

Porlezza is een klein schilderachtig vakantieplaatsje aan de oever van het schitterende meer van Lugano. Het staat bekend om zijn zaterdagse markt en is het belangrijkste dorp van het Valsolda-dal in Noord-Italië. In dit dal liggen een aantal kleine pittoreske dorpjes dichtbij het meer, of tegen de heuvels aan gebouwd. De grens met Zwitserland ligt op slechts 9 km. afstand.
Dit Valsolda-dal in Italië is rijk aan historie en cultuur, de dorpjes rondom dit meer hebben nog echt een Middeleeuws karakter. Verder zult u genieten van de ongerepte natuur, het meer met zijn vele mogelijkheden, denk aan boottochten, windsurfen, zeilen en waterskiën.
Naast de mooie ligging van het meer van Lugano is ook het milde klimaat een aantrekkelijke aspect voor vele vakantiegangers. Klein, bekend dorp direct aan het meer, 40 km ten noorden van Comostad.

Afstand naar:
Comomeer ca. 13 km.
Como 50 km.
Lugano 15 km.
Milaan 80 km.
Luchthaven Milano Malpensa  90 km.


Porlezza is een goed uitgangspunt voor het maken van uitstapjes, maak vast een keuze uit de volgende tips:
Tamaro Park
Op 45 minuten rijden in Bellizona vindt je beneden en boven aan de berg Tamaro Park. Je kan hier meerdere dingen doen als rodelen, Klimpark, wandelen, paragliding en beneden vindt je het zwembad met welness SPA. Je kan om alles mee te maken een voordeelkaart kopen waarbij je binnen 10 dagen hier terug kan komen.

De grotten van Rescia
Vanaf camping International rijdt u rechtsaf richting Osteno, u komt ze vanzelf tegen. Een natuurlijke grot met stalactieten; mooie pegels aan het plafond van de grot. In een van de grotten zie je de mooie watervallen Van Santa Giulia.
Comomeer
Naar het Comomeer kan je met de auto makkelijk naar toe rijden, maar het is ook leuk om een boottocht er naar toe te maken. Vanuit Menaggio zijn er diverse afvaarten. Een dagtrip naar de stad Como duurt ongeveer 2 uur, je wordt direct in het centrum afgezet en later in de middag gaat u vanaf daar weer terug. Onderweg zult je genieten van de schitterende uitzichten en leuke plaatsjes.
Voor ongeveer € 10,- per persoon per dag kun je kris-kras over het meer varen en dorpjes aandoen zoals Bellagio, Villa Charlotto en Varese.
In de tuinen vlakbij Tempio Voltiano in Como, kunnen kinderen heerlijk spelen. Er is daar ook een speeltuin met een draaimolen en een golfbaantje.

Menaggio
Een ouderwets druk bezochte badplaats aan de populaire westoever van het Comomeer.

Monte Bre.
Bergdorp Monte Bré bij Lugano: te bereiken met de auto of een treintje, mooie wandelroutes.
De Monte Bré staat bekend om haar adembenemende panorama. Sinds 1912 kunt u met een treintje naar de top van de berg. Vanaf de top, op bijna 1000 meter boven zeeniveau, lopen verschillende wandelroutes en leerpaden, zoals bijvoorbeeld bergpaadjes naar buurtoppen of een inspannende afdaling naar het Meer van Lugano via het leerpad “Natur und Archäologie.” Een goed begaanbare trap leidt naar beneden, naar het dorpje Bré, een typisch Tessiner dorp. In het centrum ligt de “Weg der Kunst”, met werken van bekende kunstenaars.
De Monte Bré staat ook bekend als de meest zonnigste berg van Zwitserland, waarschijnlijk is dat ook de reden dat hier de zeldzame en beschermde Kerstroos groeit, die verder enkel in Zuid-Europa voorkomt.

Gandria
Een aanrader! Aan de voet van de Monte Bré omgeven door het water van het Meer van Lugano is Gandria een bijzondere plaats. Sinds ongeveer 100 jaar onveranderd, met slingerende steegjes, steile trappen en ommuurde binnenplaatsjes. Hier is het oorspronkelijke karakter van de vele gebouwen nog bewaard. Er zijn prachtige winkelstraatjes en mooie wandelroutes, zoals bijvoorbeeld de olijvenroute.
Het Zwitserse douane- en smokkelaarsmuseum op de tegenoverliggende oever kan per schip bereikt worden. Het laat de taken van de grenswachten van vroeger en nu zien.

Openluchtmuseum Klein Zwitserland in Melide
Een soort Madurodam. In Swissminiatur vind je de meest pittoreske plaatsjes van Zwitserland, steden, monumenten, de transportmiddelen en vele andere dingen. Alles is nagemaakt op een schaal van 1:25. Het treinspoor op het park heeft een totale lengte van 3560 meter. Als je Zwitserland in het klein wilt ontdekken, moet je naar Swissminiatur in Melide, vlakbij Lugano gaan. Op het park vind je een zelf-service restaurant met toeristenmenu’s.
Morcote
10 km. ten zuiden van Lugano aan de oever van het meer ligt deze mooie plaats die zijn oorspronkelijke uiterlijk goed heeft weten te behouden. Mede hierdoor is het een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Langs het meer heeft de plaats een lange boulevard met vele terrassen en winkeltjes. Via een hellende trap van maar liefst 400 treden kun je de 13 eeuwse kerk ‘Madonna del Sasso’ bezoeken.
Ook hiervandaan vertrekken met grote regelmaat boten naar oa. Lugano en Porto Ceresio.


Monte Generoso
Panoramaberg bij Lugano, de berg is bereikbaar met een comfortabel kabelspoorteintje vanuit Capolago, op 274 meter hoogte gelegen aan het meer van Lugano. Na een rit van 40 minuten door een ongerept natuurlandschap bereik je de 1704 meter hoge bergtop.
Hier heb je een schitterend uitzicht op het merengebied (de meren van Lugano, Como, Varese en Langensee), de stad Lugano, de Povlakte met Milaan en van de Apennijnen tot aan de Alpen, van de Gran Paradiso tot de Monte Rosa, van de Matterhorn tot de Jungfrau en ook nog van het Gotthardgebergte tot de Berninagroep.
Op de Monte Generoso kun je mooie wandelingen maken over de talrijke paden met een totale lengte van maar liefst 51 km. Maar je kunt er ook mountainbiken, (er is een 27 km. lang traject),  Paragliden, vogelspotten,  of de afdaling maken naar het idyllische Valle di Muggio.
Campione Italia, Italiaanse enclave in Zwitserland met mooie gebouwen en casino en een schitterend uitkijkpunt; Sighignola, ook wel het ‘dak van Italië’ genoemd.


Milaan
Milaan mag natuurlijk niet ontbreken in uw programma, deze stad met wereldallure staat bekend om haar winkelstraten, dus ook even lekker shoppen in deze chique winkelstraten van Milaan.

In Centro Foxtown kunt u merkartikelen voor lage prijzen kopen. (autostrada Lugano-Milaan, afslag Mendrisio). Als u dan toch in Milaan bent neem dan een kijkje in het stadion van AC MILAN en INTER MILAN in San Siro. 

Lugano
Lugano heeft een mooi uitgestrekte boulevard, er is een apart treintje wat je vanuit de beneden stad richting het hoger gelegen Centraal station brengt.
Er zijn diverse boottochten mogelijk, zoals bijvoorbeeld van Gandria naar Lugano en van Lugano naar Ponte Tresa via Klein Zwiserland en Morcote.  
Een chique winkelstraat in Lugano is de Via Nasse. Maar het winkelcentrum Zuid is ook aan te bevelen, hier is oa. een Media-markt, Ikea, Conforama, Coop, H&M en nog meer.
Met de tandradbaan naar de top
in de buurt van Lugano (Paradiso) kun je met een tandradbaan naar de top van de San Salvatore voor een uniek uitzicht op het meer en de Zwitserse Alpen!         Er is ook een klein museum en een panoramarestaurant. Van daar uit zijn er ook diverse wandelmogelijkheden.
In Caslano ligt het beroemde chocolademuseum Alprose. Hier wordt  uitgebreid verteld hoe de chocolade is  ontstaan en door de geschiedenis heen tot het huidige productierecept.
Tibetaanse hangbrug
In Sementina (35 minuten rijden) kan je met een kabelbaantje omhoog, waarbij je naar de Monte Carosso gaat. Je stapt op de eerste halte uit. Let wel op: Het baantje is kleinschalig dus het kan zijn dat je lang moet wachten. Je kan ook reserveren van te voren. Vanuit het uitstappunt loop je via een route naar de hangbrug waar je via een andere route weer naar beneden kunt. Deze route is daadwerkelijk prachtig. Halverwege kom je bij de hangbrug.